Odlehčený Míša řez
31.03.2025

Suroviny:
4× vejce M
70 g moučkového cukru
2 lžíce kokosového oleje
90 g hladké mouky
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
16g kakaa
Krém:
90 g másla
500 g odtučněného tvarohu
100 g moučkového cukru nebo medu
Poleva:
100 g čokolády na vaření (do 50%)
80 g másla
2 lžíce polotučného mléka
Postup přípravy:
- Oddělte žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli vyšlehejte polotuhý sníh, pak přidejte všechen cukr a vyšlehejte tuhý sníh, který tvoří špičky.
- Šlehejte dál a po jednom zašlehávejte všechny žloutky, následně i olej po lžících.
-
Smíchejte mouku, prášek do pečiva a kakao a zamíchejte do vyšlehané vaječné směsi
- Těsto nalijte na hluboký plech vyložený pečicím papírem a vložte do vyhřáté trouby. Pečte asi 10 minut na 200 °C.
- Krém: Změklé máslo s moučkovým cukrem vyšlehejte. Následně po lžičkách zašlehejte všechen tvaroh. Hotový krém natřete na vychladlý piškot a dejte ztuhnout do lednice.
- Poleva: Máslo rozpusťte ve vodní lázni, přidejte nalámanou čokoládu a rozmíchejte v hladkou hmotu.
- Přidejte lžíci mléka a míchejte, dokud se všechno mléko nespojí s čokoládou. Následně vmíchejte stejným způsobem i druhou lžíci mléka (poleva pak nebude tolik tuhá a lámavá a půjde lépe krájet).
- Polevu nalijte na tvarohový krém a stejnoměrně rozetřete po celém moučníku. Pracujte rychle, protože poleva tuhne velmi záhy. Nechte ztuhnout v lednici.
- Moučník podávejte vychlazený.