Odlehčený Míša řez

31.03.2025

Suroviny:

  • 4× vejce M

  • 70 g moučkového cukru

  • 2 lžíce kokosového oleje

  • 90 g hladké mouky

  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva

  • 16g kakaa

Krém:

  • 90 g másla

  • 500 g odtučněného tvarohu

  • 100 g moučkového cukru nebo medu

Poleva:

  • 100 g čokolády na vaření (do 50%)

  • 80 g másla

  • 2 lžíce polotučného mléka

Postup přípravy:

  1. Oddělte žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli vyšlehejte polotuhý sníh, pak přidejte všechen cukr a vyšlehejte tuhý sníh, který tvoří špičky.
  2. Šlehejte dál a po jednom zašlehávejte všechny žloutky, následně i olej po lžících.
  3. Smíchejte mouku, prášek do pečiva a kakao a zamíchejte do vyšlehané vaječné směsi
  4. Těsto nalijte na hluboký plech vyložený pečicím papírem a vložte do vyhřáté trouby. Pečte asi 10 minut na 200 °C.
  5. Krém: Změklé máslo s moučkovým cukrem vyšlehejte. Následně po lžičkách zašlehejte všechen tvaroh. Hotový krém natřete na vychladlý piškot a dejte ztuhnout do lednice.
  6. Poleva: Máslo rozpusťte ve vodní lázni, přidejte nalámanou čokoládu a rozmíchejte v hladkou hmotu.
  7. Přidejte lžíci mléka a míchejte, dokud se všechno mléko nespojí s čokoládou. Následně vmíchejte stejným způsobem i druhou lžíci mléka (poleva pak nebude tolik tuhá a lámavá a půjde lépe krájet).
  8. Polevu nalijte na tvarohový krém a stejnoměrně rozetřete po celém moučníku. Pracujte rychle, protože poleva tuhne velmi záhy. Nechte ztuhnout v lednici.
  9. Moučník podávejte vychlazený.